BRABANT ON STAGE

Zet jezelf in de spotlights!

Brabant On Stage – BOS – is nieuw! Wij ontwikkelen BOS speciaal om muzikanten echt in de spotlights te zetten. BOS is voor alle muzikanten van alle leeftijden en alle niveaus. Bij BOS kun je alles spelen, op alle instrumenten en met alle andere disciplines. Het podium van BOS is de plek waar je helemaal jezelf mag zijn. Droom je van een optreden met een goede vriend die danst of DJ is? Dat kan bij BOS! Wil je graag Nederlands Kampioen worden? Die weg loopt ook via BOS!

Het is ontzettend leuk en stimulerend om eens in een andere setting dan ‘gewoon’ in het orkest muziek te maken. Daarvoor is BOS bedoeld: daag jezelf uit en ontdek wat solo- of samenspelen in een klein ensemble voor je kan betekenen.

In 2022 zijn de meeste activiteiten voor solisten en ensembles al in de stijl van Brabant On Stage. We organiseren samen met ESMG Quadrivium één provinciale BBM-BOS. Hier kun je ook meedingen naar een uitnodiging voor de Nederlandse kampioenschappen van KNMO.

Activiteiten 2022

Op de lokale solistenconoursen of BOSsen kun je golden tickets winnen waarmee je mag deelnemen aan de BBM-BOS op 14 & 15 mei in de TUEindhoven. Dit jaar zijn er drie lokale activiteiten voor solisten en ensembles.

Solistenconcours Bladel is verplaatst naar 27 maart!

Harmonie L’Union Bladel kiest voor vrije muziekkeuze, vrije instrumentkeuze, vrije programmering zonder divisies, optreden met andere disciplines en vrije keuze voor welke feedback je krijgt: Een geschreven verslag of een puntenlijst met toelichting!
Meer informatie over Solistenconcours Bladel

SMP solistenconcours Berlicum 6 maart

Hier zijn alle bekende KNMO spelregels aan de orde, en kunnen SMP slagwerkers zich rechtstreeks plaatsen voor het NK als ze 85 punten of meer halen. Deelnemers kunnen hier ook een Golden Ticket voor de BBM BOS verdienen.

BOS Beek en Donk 9 en 10 april

Hier organiseert Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning de eerste echte BOS! Hier treed je op volgens alle BOS vernieuwingen die je hieronder ziet.

BBM-BOS

14 & 15 mei in de Coronazaal van de TU Eindhoven. Muzikanten met een golden ticket mogen meedoen op de BBM-BOS. Daarnaast mogen alle leden van Harmonieorkest Auletes van de Eindhovense Student Muziek Gezelschap Quadrivium inschrijven. Hier gelden alle nieuwe spelregels, maar als je kans wil maken op een uitnodiging voor de Nederlandse kampioenschappen, dan moet je je houden aan de KNMO reglementen. Hoeft dat voor jou niet zo nodig, en wil je graag op de BBM-BOS de show stelen? Dan speel je wat je zelf wil, met wie je wil, zoals je wil, en kies je voor de feedback die het beste bij jou past.

BOS-AWARDS

We zullen op de BBM-BOS awards uitreiken aan de meest opvallende, bijzondere en mooie optredens. Afhankelijk van de inschrijvingen kunnen er bijvoorbeeld awards zijn voor

  • De beste eigen compositie
  • De meest bijzondere combinatie van instrumenten
  • De beste podiumperformance
  • Het optreden met de hoogste aaibaarheidsfactor
  • Het indrukwekkendste optreden met een andere kunstendiscipline
  • De gaafste optredens in het algemeen

DIT IS NIEUW BIJ BOS

Bij BOS mag je vrij kiezen welk muziekstuk je speelt. Jij hebt vast je eigen favorieten, en die willen wij nou juist graag horen. Je speelt thuis of op muziekles ook vast verschillende stijlen en uit allerlei periodes uit de muziekgeschiedenis. Misschien heb je zelf wel een stuk gecomponeerd? Er is zoveel mooie muziek beschikbaar, dus verras ons maar met jouw persoonlijke keuze!

We zijn heel benieuwd naar jouw optreden met andere kunstdisciplines. We kennen al heel veel gave voorbeelden van blaasorkesten die samen met zangers, met dansers, met videokunstenaars een show maken. Daarom dagen we je uit: team-up met je vrienden die dansen, spoken word optredens doen, die films maken, verhalen schrijven….en kom het laten zien op BOS.

Samenspelen is het leukste wat er is, vooral als je dat met je vrienden kunt doen. Daarom kun je bij BOS ook samenspelen met een instrument dat niet een blaasinstrument of slagwerkinstrument is. Dus zoek je piano-, gitaar-, blokfluit spelende of zingende vrienden en familieleden op, en ga aan de slag! 

Goede en constructieve feedback op je optreden is van grote waarde. Het is de reflectie op je harde werk tijdens de voorbereidingen. Je groeit ervan, je kunt er jezelf verder mee uitdagen en ontwikkelen. En niet te vergeten: het is een kroon op je werk! Maar welke soort feedback het meeste oplevert is niet voor iedereen hetzelfde. Daarom mag je bij BOS kiezen voor feedback in een geschreven verslag of in punten.

Een Golden Ticket krijg je als de jury jouw optreden op één van de lokale activiteiten de moeite waard vindt voor de BBM-BOS. Punten of verslag, dat maakt niet uit! Speel je heel goed, val je op met je eigen compositie, of met de bijzondere combinatie van instrumenten? dat kan allemaal een Golden Ticket opleveren!

Wij willen bij iedere BOS een gaaf, aantrekkelijk en gevarieerd programma maken! Voor deelnemers en voor publiek. Daarom kiezen we welke optredens goed bij elkaar passen. Dat betekent dat we niet zoals bij de vroegere solistenconcoursen in divisies werken. We delen je dus ook niet in een divisie in. Je speelt gewoon een muziekstuk op het niveau dat op dat moment bij je past.

Op 14 en 15 mei bij de BBM BOS in TUE zetten we een coach in. Die zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt, zodat je lekker in je vel het podium op stapt. Die coach zorgt er ook voor dat je de andere deelnemers leert kennen en zo een berg nieuwe muziekvrienden maakt!

Op de BBM BOS op 14 en 15 mei in de TU in Eindhoven kun je ook proberen door te stomen naar het NK van de KNMO. Dat kon vroeger via de BKW, nu dus via BBM BOS. Hier gelden wel de gewone KNMO reglementen voor. Zorg er dan voor dat je muziekwerk beoordeeld is door het RIC bijvoorbeeld. Kijk die volledige reglementen nog maar eens na!