Het heeft absoluut zin om aanvragen voor subsidies in te dienen. De budgetten van de verschillende cultuurfondsen zijn nog goed gevuld. Sterker nog, misschien zijn ze nu beter gevuld dan voor de Covid-19-crisis. Toch blijft het zaak om een goede onderbouwing en een doortimmerd budget in te dienen. Iets waarbij de adviezen van Kunstloc Brabant en KNMO hulp kunnen bieden.

Frank de Jong is Senior Adviseur en projectleider Amateurkunst voor Kunstloc Brabant. Verder is hij dirigent bij verschillende slagwerkensembles, harmonie - en fanfareorkesten en jurylid namens de KNMO voor de SMP-sector.

Waarschijnlijk komt de aarzeling om subsidies aan te vragen meer vanuit de verenigingen zelf. “Binnen mijn eigen verenigingen zie je vooral de zorg om gewone activiteiten te starten. Hoe begin je de lessen en het repeteren weer met alle eisen rond Covid-19 voor ogen. Het denken over grootschalige activiteiten staat gewoon nog stil”, vertelt adviseur Frank de Jong van Kunstloc Brabant, die ook dirigent is bij verschillende amateurorkesten. Hij geeft aan dat Kunstloc een speciaal ‘Corona-impactloket’ heeft opgezet. Dit bevat onder andere informatie over coulance- en steunregelingen.

“Omdat er in de afgelopen maanden geen aanvragen zijn gedaan, zijn de cultuurfondsen misschien nog beter gevuld dan daarvoor”

Hij vervolgt: ¨Door Covid-19 zijn er op dit moment landelijk gezien minder aanvragen dan normaal het geval is. Het loont zeker de moeite betreffende subsidieregelingen door te lezen om te kijken of deze bij jouw toekomstig project past.” Dus de mogelijkheden om bij verschillende subsidiefondsen subsidie aan te vragen zijn er zeker: “De Corona-crisis hoeft daar zeker geen obstakel in te zijn. Ik moedig organisaties binnen de amateurkunst in deze tijd juist aan om met innovatieve en vooral creatieve projecten te komen. Projecten waarbij rekening gehouden wordt met de huidige situaties waarin we ons begeven.

Het betekent dat je je eerst goed moet oriënteren op de eisen die een bepaald fonds stelt. Wat trouwens heel erg kan verschillen per instantie.

“Een aanvraag voor subsidie bij een landelijk, provinciaal of lokaal fonds heeft alle kans van slagen. Het betekent wel dat je eerst goed moet weten welke eisen en criteria een bepaald fonds stelt. Sluiten deze aan bij jouw project? Dat kan heel erg verschillen per instantie”, aldus Frank de Jong. “Het eerste belangrijke advies is daarom dat je je eerst goed oriënteert op de criteria van een subsidiefonds. Het is zaak dat jouw project voldoet aan die criteria. Sommige fondsen werken daarbij met formats die ook daadwerkelijk voor de aanvraag gebruikt moeten worden. Verder is het van belang om een toekomstperspectief te tonen. Een toekomstvisie die aansluit bij de behoefte van jouw achterban of organisatie en het maatschappelijk belang.” De precieze criteria en formats staan op de website van elk fonds.

KNMO heeft brochure samengesteld met tips voor
het aanvragen van subsidies. Klik op de afbeelding om de
brochure online te bekijken. 

Let op, de brochure van de KNMO geeft een voorbeeld. De tips kunnen niet een-op-een op elke aanvraag worden toegepast.

De brochure van de KNMO over het aanvragen van subsidies kan handvatten bieden. Frank: “Maar let op! Het gaat hier om een voorbeeld. De tips kunnen niet een-op-een op elke aanvraag worden toegepast. De brochure van de KNMO is een goed voorbeeld van zaken die binnen een aanvraag tot de standaardprocedure horen. Het is zeker niet bedoeld om integraal over te nemen. Zo eisen veel subsidiefondsen een sluitende begroting, terwijl de brochure van de KNMO een voorbeeld geeft waarin dit niet het geval is. Nogmaals, het is vooral zaak de regelingen goed te lezen voordat je aan een aanvraag begint.”

Het zijn en blijven onzekere tijden. Bouw daarom een alternatief in als het Corona-virus weer roet in het eten gooit.

Verder denkt hij dat het in deze tijden heel belangrijk is in de plannen altijd een ‘plan B’ te presenteren. “Het zijn en blijven onzekere tijden. Bouw daarom een alternatief in als het Corona-virus weer roet in het eten gooit. Dit vergroot de haalbaarheid van de plannen enorm. En mik op de langere termijn. Het heeft geen zin om over een paar maanden al een grootschalig evenement te plannen. Ga voor een tijdstip verder in de toekomst. Dat vergroot niet alleen de mogelijkheid voor op een subsidie maar ook op de kans van slagen.”


Kunstloc Brabant werkt binnen onze provincie aan het versterken van kunst en cultuur. Dit doet de organisatie door het inspireren en ondersteunen van overheid en organisaties. Daarnaast adviseert Kunstloc Brabant onder andere de hafabra-sector. Voor vragen hierover: Frank de Jong (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Op de website van Kunstloc Brabant staat veel informatie over het aanvragen van subsidies en andere vormen van financiering. Neem een kijkje via de volgende links: