Werven en vasthouden
Werven en vasthouden
“Verandering is van levensbelang”
Met tradities moet je regelmatig breken. Tenminste, als je de jeugd wilt blijven aanspreken. Vanuit zijn dagelijkse praktijk als dirigent van slagwerkgroepen kent Tonn van de Veerdonk de noodzaak van het continu vernieuwen. En hij weet dat er in dat proces bepaalde heilige huisjes moeten worden gesloopt. Maar voor hem is het de enige manier waarop muziekverenigingen overeind kunnen blijven.
Betrekken, begeleiden en inspireren...
Als je jeugd wilt binden, dien je ze een duidelijke stem te geven. En je moet vooral ook naar al die stemmen luisteren. Dat stelt Ivo Kouwenhoven. Als dirigent, componist en uitgever heeft hij zich gespecialiseerd in het omgaan met kinderen en jongeren binnen muziekverenigingen. In deze bijdrage deelt hij iets van zijn visie.
Wij willen leden
Maar helaas willen andere verenigingen dat ook…
Helaas, dé manier om leden te werven bestaat niet. Je gaat hier dan ook geen kant en klaar actieplan lezen dat je direct een x-aantal nieuwe leden oplevert. Iedere vereniging is anders en opereert in een omgeving/gemeenschap met zijn eigen kenmerken. Wat bij de ene vereniging werkt, werkt bij een andere mogelijk niet. Op deze pagina's vind je informatie waarmee je bij jouw vereniging aan de slag kunt om te verkennen wat bij jouw vereniging wel of niet zou kunnen werken.
Afwisselen wordt steeds belangrijker
Een afwisselend aanbod is belangrijk om jeugdleden te blijven boeien. Die overtuiging is bij muziekvereniging Sint Cecilia sterk aanwezig. Daarom wordt bij de majorettegroepen de baton regelmatig even neergelegd. Tijd voor vrije dans.
Lesmethodes majorette/twirl
Voor majorette/twirl trainingen zijn er helaas geen écht uitgewerkte lesmethodes aanwezig. Wel zijn er richtlijnen die je in je les kunt gebruiken. We geven je graag enkel voorbeelden. Gebruik je zelf een methode in de training, dan horen we dat graag van je.
Open repetitie of lessen
Iedere muzikant kent het wel. Iemand die even op je instrument wil spelen of ook eens met die baton wil gooien. Heel vaak gebeurt dat vlak na een optreden, waar de instrumenten en batons net in actie zijn geweest. Dat maakt het tot een krachtig ‘wapen’ bij het werven van nieuwe leden.