Joop van de Meulenreek

Huldigingen
Linkedin

Over

Ik werd geboren in 1956 in de boezem van Harmonie Union uit Nuland als derde generatie slagwerker.

Sinds mijn 10e jaar ben ik actief lid van de drumband van Harmonie Union tot mijn verhuizing (ivm baan) in 1983 naar Berlicum waar ik lid werd van Harmonie TOG als concerttamboer. Hier maakte ik ook kennis met het besturen van een ambitieuze vereniging als secretaris en lid van het DB.

In 1990 weer een verhuizing (ivm koop woning) naar Den Dungen waar ik ook toetrad tot het bestuur; enkele jaren als penningmeester en daarna als voorzitter van een zeer bloeiende harmonie vereniging Harmonie Wilhelmina met meer dan 200 leden; blazers, slagwerkers en majorettes. In de Dungense periode werd op mijn initiatief ook zeer nauw samengewerkt met de andere vier muziekverenigingen in de gemeente Sint Michielsgestel en de muziekschool Boxtel.

Naast dit voorzitterschap van Wilhelmina Den Dungen trad ik ook toe tot de KNFM Noord Brabant als bestuurslid voor de doelgroep Blaasmuziek. Als KNFM bestuurslid was ik ook vertegenwoordigd in de landelijke KNFM Arnhem. In 2003 werd ik  gekozen tot voorzitter van de KNFM Noord Brabant en vervolgens na de landelijke fusie in 2014 tot provinciaal voorzitter van de BBM. Ik was voorzitter van de BBM tot en met oktober 2022. Deze functie impliceerde ook dat ik daarom lid was van het Algemeen Bestuur van de landelijke koepel KNMO.

Na mijn afscheid bij Wilhelmina Den Dungen en mijn verhuizing naar Tilburg trad ik toe tot de Raad van Advies van Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand.

Bestuurlijk ben ik ook verbonden aan Museum Kessels uit Tilburg, dat het cultureel erfgoed bewaakt en bewaart van Mathieu Kessels die in de periode 1880-1932 in Tilburg een imposante fabriek had van muziekinstrumenten die hun weg over de hele wereld vonden. Mathieu Kessels heeft ook veel betekend voor de Nederlandse muziekopleidingen (‘’Methode Kessels’’) enz.

Maar bijzonder vind ik ook het gegeven dat deze Mathieu Kessels in 1910 medeoprichter was van de huidige KNMO.

Mijn belangrijkste activiteit binnen BBM is representatie en netwerken met name in de provincie Noord Brabant. Door veelvuldig onderscheidingen en diploma’s uit te reiken onderhoud ik intensieve contacten met de besturen van Brabantse verenigingen. Hierdoor weten veel van onze verenigingen de BBM (en KNMO) te vinden als kennis instituut en vraagbaak.

Eén van mijn vaste vragen aan voorzitters van door mij te bezoeken verenigingen is steevast “Hoe gaat het met het vinden binden en boeien van nieuwe (jeugdleden)?” En……..’’Zijn er mogelijk bepaalde aspecten die ik in mijn speech wel …..of juist niet moet benoemen ?’’

Contact info

  • 06-15058328