We kunnen ons al een tijdje niet op de wedstrijdvloer begeven en ook elke week fysiek trainen zit er niet in. Toch zijn twee verenigingen erin geslaagd om ondanks alle corona perikelen te groeien!
The Fantasy Kids in Rucphen is gegroeid met maar liefst 11 nieuwe leden in de leeftijd 6 tot en met 9 jaar en St. Cecilia in Zijtaart met maar liefst 12 nieuwe leden in de leeftijd 6 tot en met 11 jaar. Benieuwd hoe ze dat hebben aangepakt? Lees dan vooral verder.


In de periode van maart 2020 tot en met februari 2021 zijn er een aantal twirlers gestopt, maar zijn er ook een hoop nieuwe leden bijgekomen. Het grootste deel van deze leden is te vinden bij The Fantasy Kids en St. Cecilia. Samen met Alma (The Fantasy Kids) en Marjan (St. Cecilia) heb ik een interview gehad over hoe zij deze nieuwe leden binnen hebben gehaald.
Beide verenigingen geven aan een aantal weken stil te hebben gelegen in de periode december 2020 tot en met begin maart 2021. Vervolgens hebben ze de trainingen vol nieuwe energie weer opgepakt door in kleine groepen buiten te trainen. In Zijtaart zijn de nieuwe leden op verschillende momenten binnengestroomd. ‘Een deel in mei 2020 toen er weer buiten getraind mocht worden, een deel in september en op het moment sluit er weer een nieuw groepje aan’ zegt Marjan.
Alma vertelt dat zij in 2019 al zijn gestart met het werven van nieuwe leden. Haar medecoach Moniek wordt regelmatig aangesproken aan het schoolplein door ouders waarvan de kinderen graag een keer zouden meedraaien. Moniek staat namelijk bekend in het dorp als coach bij The Fantasy Kids. Zij is een mooie verbinding tussen school en vereniging en dat werpt zijn vruchten af. In 2019 hebben zich meteen 4 nieuwe meiden aansloten. Het opleiden van en starten met nieuwe leden werd door omstandigheden en met de drukte van de kampioenschappen in het vooruitzicht even stopgezet. ‘Toen we vorig jaar weer buiten mochten trainen hebben we de 4 meiden gemaild of ze nog interesse hadden en vanuit daar kwamen er steeds meer binnen druppelen!’ aldus Alma.
Beide verenigingen geven aan dat de nieuwe leden kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar zijn, waarvan veel vriend(innet)jes en neefjes/nichtjes. Marjan vertelt dat er twee keer per jaar een vriendjes- en vriendinnetjestraining is, waarbij wordt gezorgd voor een uitnodiging die de leden zelf mogen uitdelen. Dit werkt heel goed. Alma sluit zich hierbij aan.

Vervolgens hebben we het over Sjors Sportief, waarbij beide verenigingen zich aangesloten hebben. Door dit initiatief komen zij in een boekje te staan, waar ook nieuwe leden op afkomen. De geïnteresseerde kinderen en jongeren mogen een aantal keer komen kijken. Waar St. Cecilia hier jaarlijks aan meedoet, hebben The Fantasy Kids ervoor gekozen om dit om de 2-3 jaar te doen om zo een geleidelijke toestroom te hebben. Ook geven beide verenigingen workshops op de basisschool en tijdens de koningsspelen. Er wordt daarbij wat meer gewerkt met deadsticks en exchanges in combinatie met een stoere (hiphop)dans. Werken zonder baton spreekt de jongere kinderen ook aan.
Ook aan het sinterklaasfeest in het dorp wordt fanatiek meegedaan. Er wordt dan flink geflyerd. Vaak worden er wat ervaren twirlers meegenomen om te laten zien wat er met de baton allemaal kan. Daarnaast wordt er een dans gedaan, eventueel met pompons, die aan alle aanwezige kinderen die hier zin in hebben wordt aangeleerd.
Het geheim waarom The Fantasy Kids en St. Cecilia, ondanks corona, zo zijn gegroeid, ligt dus vooral in het feit dat zij actief bezig zijn met werven en zich aansluiten bij initiatieven zoals Sjors sportief. De workshops op de basisschool en bij losse evenementen in het dorp, en de vriendjes- en vriendinnetjes training werpen hun vruchten af.
Daarnaast wordt er op Social media ook vaak aangekondigd wanneer er optredens of open trainingen zijn, speelt mond-op-mond reclame een grote rol en ook het buurtkrantje in combinatie met posters op school en in het dorpshuis helpen mee aan de ledenwerving.
Heb jij nog tips voor andere verenigingen om leden te werven of te behouden?
Laat het ons dan weten via [email protected]. Samen komen we verder!
Interview en blog: Janneke van Veltom