FUTUREPROOF

CONGRES VOOR BBM-LEDEN EN DIRIGENTEN VAN JEUGDORKESTEN

8 oktober 2022 Fontys conservatorium Tilburg

Op 8 oktober organiseren we voor de tweede keer het congres FUTUREPROOF. Ben jij bestuurder of commissielid bij een muziekvereniging? Of dirigeer jij een jeugd/leerlingen/opleidingsorkest?

Dan is FUTUREPROOF voor jou!

Het futureproofen van je vereniging is ontzettend belangrijk en daar kun je niet vaak genoeg bij stilstaan. Maar omdat jij het altijd al druk hebt met je vereniging, hoef je op 8 oktober alleen maar naar Tilburg te komen. Wij zorgen ervoor dat je na deze dag stuiterend van energie, vol inspiratie en goede ideeën naar huis gaat.

Bestuurders, commissieleden en geïnteresseerden

Voor jullie staat het programma in het teken van Marketingstrategie en Ledenwerving. Op het programma staat:

  • Veel ruimte voor goede gesprekken tijdens de pauzes en de lunch (inbegrepen in de prijs)
  • Presentatie en workshop Joris van der Waart: Waartoe Wat en Hoe
  • Workshop Samen Slim Deelnemers Werven
  • Ronde Tafel Sessie Best Practices
  • Bezoek aan praktijkworkshop dirigenten jeugdorkest

Dirigenten van jeugdorkesten

Om mee te doen aan deze dag hoef je geen professionele opleiding gevolgd te hebben. We hebben speciaal voor deze praktijkworkshop een orkest samengesteld van leerlingen tussen A en B niveau. Aan de hand van leuke muziekstukken werk je aan je dirigeerskills en al je vragen over het leiden van een jeugdorkest. Voor jullie staat op het programma:

  • Presentatie Joris van der Waart
  • Praktijkworkshop onder leiding van Johan Smeulders met praktijk-jeugdorkest
  • Veel ruimte voor ieders eigen vragen en uitdagingen, en voor goede gesprekken tijdens de pauzes en de lunch (inbegrepen in de prijs)

Doe mee aan de workshops voor bestuurders en commissieleden

Doe mee als actieve deelnemer aan de dirigentenworkshop

Doe mee als toehoorder bij de dirigentenworkshop

Presentatie en workshop Joris van der Waart
De de tijd waarin we leven biedt volop kansen voor merken. Dat is waar Joris van der Waart (1975) in gelooft. We zitten midden in een fase van transitie: van belevingseconomie naar betekeniseconomie. Mensen houden van waardevolle, betekenisvolle merken, Merken die er écht toe doen en oprecht en authentiek zijn. Joris is merkstrateeg bij Studio Lauda en docent Marketing aan Fontys Hogescholen. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring op het gebied van marketing en is gespecialiseerd in merkstrategie. Sinds 2012 is Joris Register Marketeer (RM).

Wie ben je en waartoe ben je er? Een inspirerende reis langs betekenisvolle merken
Joris neemt je mee op reis naar merken die helder voor ogen hebben waar ze voor staan, waar ze voor gaan én wat ze willen betekenen in het leven van mensen. Merken die hun bestaansrecht hebben verankerd in hun merkessentie en dit als vertrekpunt nemen in al hun denken en doen.
Na de presentatie gaan we met elkaar aan de slag; we gaan de ‘Waartoe, Wat en Hoe’ voor muziekverenigingen definiëren. We doen dit in kleine groepjes zodat we het nuttige (de inhoud) met het aangename (elkaar ontmoeten en beter leren kennen) verenigen.

Praktijkworkshop Johan Smeulders met een echt jeugdorkest.

Je kunt meedoen als actieve deelnemer, of als toehoorder. Als actieve deelnemer mag je lekker zelf op de bok aan de slag met een samengesteld jeugdorkest. De muzikanten spelen op niveau A tot B. Je krijgt van tevoren de partituren om een en ander voor te bereiden. Johan gaat met jouw wensen en vragen aan de slag vandaag. Dat kan gaan over dirigeren, organiseren, motiveren, onderwijzen, werven et cetera. Stel jouw vraag centraal!

Alle dirigenten van jeugdorkesten zijn welkom, je hoeft hier geen conservatoriumopleiding voor te hebben!  Johan staat garant voor een bruisende dag waarna je barstensvol nieuwe inzichten aan de slag kunt met je eigen orkest! Zijn ervaring strekt zich uit van het dirigeren van (jeugd)orkesten tot euphoniumspelen, van lesgeven aan jonge dirigenten tot het adviseren van CEO’s in het bedrijfsleven.

Meer over Johan

Johan heeft in 2011 zijn Bacheloropleiding “Klassiek Euphonium” afgerond aan het Fontys Conservatorium Tilburg. In 2015 studeerde Johan cum laude af voor de Bachelorstudie Harmonie, Fanfare en Brassband-directie bij Alex Schillings aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2017 behaalde Johan daar ook zijn Masterdiploma met de onderscheiding cum laude, met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.
Op dit moment dirigeert Johan verschillende orkesten: Het harmonieorkest van Pro Honore et Virtute uit Son en Breugel, harmonie Sint Caecilia uit Lieshout, muziekvereniging Sint Cecilia Oerle en Boxtel’s Harmonie.

In 2018 realiseerde Johan een lang gekoesterde droom. Hij richtte samen met de BBM het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) op. In het BJPO spelen talentvolle Brabantse muzikanten tussen 13 en 26 jaar. Het BJPO is bedoeld als inspiratiebron voor jonge muzikanten om ze enthousiast te maken voor de blaasmuziek en zo nieuwe ambassadeurs voor deze bijzondere sector te ontwikkelen. Tijdens de projecten worden ze uitgedaagd om hun talenten in een professionele omgeving met gelijkgezinden te kunnen ontplooien. Dit zorgt voor een bruisende en positieve vibe waarin de BJPO’ers muzikaal kunnen groeien; iets wat ze mee terug kunnen nemen naar hun eigen muziekvereniging. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen als bestuurder in de orkestcommissie onder begeleiding van de projectleider (Marjorie de Pee). De BBM maakt zo van het BJPO niet alleen een kweekvijver voor getalenteerde muzikanten, maar ook voor enthousiaste toekomstige commissie- en bestuursleden.

Johan dirigeerde ook verschillende jeugdorkesten: de Jeugdfanfare van Muziekvereniging de Heerlijkheid uit Sterksel, het jeugdorkest van L’union Fraternelle te Veldhoven, het jeugdorkest van Fanfare Unitas te Mierlo-hout, het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie Deurne en het fusie-jeugdorkest BMBM (Broekhuizen, Melderslo, Broekhuizenvorst en Maashees). In die verenigingen stond hij niet alleen op de bok, maar was hij ook actief betrokken bij de strategie, toekomstvisie en organisatie. Zo was hij bijvoorbeeld adviseur en dirigent bij het ontstaan van het JKW (Jeugdorkest Knegsel-Wintelre).

FUTUREPROOF wordt mede mogelijk gemaakt door