FUTUREPROOF - SAMEN MET DE JEUGD
Congres 16 oktober 2021
Locatie: Fontys Academy of Music and Performing Arts Tilburg
De dag is bedoeld voor
- Bestuurders en commissieleden van muziekverenigingen
- Dirigenten van jeugdorkesten
Onze keynote spreker en workshopleiders
- Ivo Kouwenhoven (keynotespreker & workshops voor bestuurders)
- Johan Smeulders (praktijkworkshops voor dirigenten, workshop programmeren ism Ria Kornet en Adreiënne Versteegen van Musidesk)
- Mathijs Beerepoot en Jan van den Eijnden, LKCA (workshop voor bestuurders)


Programma voor bestuurders en commissieleden
Ivo Kouwenhoven geeft het startschot van Futureproof voor bestuurders en dirigenten met zijn lezing ‘Hoe houd je jeugd bij je vereniging’. Hij gaat daarna in gesprek met de bestuurders en commissieleden over de vragen die zij ons het vaakst stellen.
Laat ons weten wat jouw vragen voor Ivo zijn door deze enquête in te vullen!
LKCA deelt hun kennis en ervaring over muziekopleidingen binnen je vereniging. Wat betekent het werken met een eigen opleiding voor je bestuur en commissies? Hoe bevorder je kwaliteit en bevorder je speelplezier en de eigen betrokkenheid van de leerlingen?
Onder leiding van Ivo vertellen drie jonge bestuurders van muziekverenigingen over hun ervaringen. Zij hebben in hun eigen vereniging inmiddels de nodige ervaring als bestuurs- en commissielid. Samen met Ivo gaan zij op zoek naar de succesfactoren die ook voor jouw vereniging van toepassing kunnen zijn! Met Nienke Pasmans van Heide Echo Knegsel, Bram van Genechten van Asterius Oisterwijk en Luuk Meeuwis van het Brabants jeugd Project Orkest.
We sluiten de dag af met een kijkje bij de workshop ‘Plan je project’. Daar hebben jeugdleden geleerd hun eigen ideeën uit te werken tot een project voor hun vereniging.
Ivo Kouwenhoven
Ivo Kouwenhoven heeft zich na zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium gespecialiseerd in het componeren voor en het dirigeren van jeugdorkesten. Met zijn composities die wereldwijd gespeeld worden heeft hij heel wat jeugdige muzikanten enthousiast weten te maken voor blaasmuziek. Als componist is hij autodidact. Sinds 1997 is hij vaste componist voor Tierolff Muziekcentrale. Op 4 september 1999 behaalde hij een record door met 207 blokfluiters zijn compositie ‘Blokfluit Rock’ te spelen. Dat leverde hem een notering op in het Guiness Book of Records. Mede hierdoor is de combinatie blokfluitgroep met (jeugd-)orkestbegeleiding een ware rage geworden. In 2006 richtte hij zijn eigen muziekuitgeverij ‘Himalaya Music’ op. Deze uitgeverij richt zich op alles wat met kinderen en muziek te maken heeft. In 2018 richtte heeft hij zijn tweede bedrijf ‘Bas & Viola productions’ op. Door de twee muziek-stripfiguurtjes Bas & Viola, komen kinderen op een ludieke manier in aanraking met muziek. Ivo is een veelgevraagd jurylid op jeugdfestivals en gastdirigent voor jeugdplay-ins in binnen- en buitenland, waaronder Italië. Ook geeft hij lezingen in Nederland en België over jeugdbeleid en ledenwerving en heeft hij een boek geschreven: ‘Verder kijken dan de muzieknoot lang is’.
Zijn motto is: “geef jonge muzikanten de ruimte om zich muzikaal te ontwikkelen, ieder op zijn of haar niveau!”
Ivo heeft een uitgesproken mening en visie als het gaat om jeugdleden werven en onderhouden. Hier schrijft hij regelmatig columns over: https://www.himalayamusic.nl/Columns.html
Johan Smeulders over het programma voor dirigenten
“Jeugdorkesten dirigeren is geweldig! Het is hard werken, heel dynamisch, altijd verrassend en super leerzaam. Mijns inziens is het dé perfecte leerschool voor (jonge) talentvolle dirigenten. Artistiek gezien ben je tegelijkertijd dirigent en docent – deze jonge muzikanten zetten namelijk hun eerste stappen in de muziekwereld en jij mag hun muzikale gids zijn. Je leert ze om te kijken naar de dirigent en hoe ze daarop moeten reageren. Je leert ze om te luisteren naar elkaar, om muzikaal te fraseren, om zuiver te spelen en hoe je gezamenlijk een uitvoering naar een hoger niveau kan tillen. Je hebt daar vaak maar kort de tijd voor. Voor je het weet stromen ze door naar ‘het groot orkest’. Het kunnen motiveren van deze jonge muzikanten is misschien wel de kern van het succes bij het werken met een jeugdorkest.
Voor mij staat daarin centraal hoe je communiceert – het fenomeen “repetitietaal”. De repetitietaal van de dirigent bepaalt hoe de repetities worden beleefd. Daar werken we tijdens Futureproof aan. In de twee praktijksessies met jeugdorkest kunnen 8 dirigenten zelf aan de slag. Er is ruim plek voor auditoren. Samen met de adviseurs van Musidesk werken we in de middagsessie aan goed programmeren voor jeugdorkesten.”
Johan Smeulders
Johan heeft in 2011 zijn Bacheloropleiding “Klassiek Euphonium” afgerond aan het Fontys Conservatorium Tilburg. In 2015 studeerde Johan cum laude af voor de Bachelorstudie Harmonie, Fanfare en Brassband-directie bij Alex Schillings aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2017 behaalde Johan daar ook zijn Masterdiploma met de onderscheiding cum laude, met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.
Op dit moment dirigeert Johan verschillende orkesten: Het harmonieorkest van Pro Honore et Virtute uit Son en Breugel, harmonie Sint Caecilia uit Lieshout, muziekvereniging Sint Cecilia Oerle en Boxtel’s Harmonie.
In 2018 realiseerde Johan een lang gekoesterde droom. Hij richtte samen met de BBM het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) op. In het BJPO spelen talentvolle Brabantse muzikanten tussen 13 en 26 jaar. Het BJPO is bedoeld als inspiratiebron voor jonge muzikanten om ze enthousiast te maken voor de blaasmuziek en zo nieuwe ambassadeurs voor deze bijzondere sector te ontwikkelen. Tijdens de projecten worden ze uitgedaagd om hun talenten in een professionele omgeving met gelijkgezinden te kunnen ontplooien. Dit zorgt voor een bruisende en positieve vibe waarin de BJPO’ers muzikaal kunnen groeien; iets wat ze mee terug kunnen nemen naar hun eigen muziekvereniging. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen als bestuurder in de orkestcommissie onder begeleiding van de projectleider (Marjorie de Pee). De BBM maakt zo van het BJPO niet alleen een kweekvijver voor getalenteerde muzikanten, maar ook voor enthousiaste toekomstige commissie- en bestuursleden.
Johan dirigeerde ook verschillende jeugdorkesten: de Jeugdfanfare van Muziekvereniging de Heerlijkheid uit Sterksel, het jeugdorkest van L’union Fraternelle te Veldhoven, het jeugdorkest van Fanfare Unitas te Mierlo-hout, het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie Deurne en het fusie-jeugdorkest BMBM (Broekhuizen, Melderslo, Broekhuizenvorst en Maashees). In die verenigingen stond hij niet alleen op de bok, maar was hij ook actief betrokken bij de strategie, toekomstvisie en organisatie. Zo was hij bijvoorbeeld adviseur en dirigent bij het ontstaan van het JKW (Jeugdorkest Knegsel-Wintelre).
Mede mogelijk gemaakt door




