BOOST.Allegro

BOOST.Allegro bestaat uit cursussen voor bestuurders, commissieleden en andere betrokkenen bij de organisatie van muziekverenigingen. Ook dit jaar trekken we weer samen op met korenbond KBZON. Zo profiteren de deelnemers van de verschillende perspectieven op alles wat er komt kijken bij het organiseren van hun vereniging. Op 12 oktober kunnen BBM leden meedoen met de netwerkdag van KBZON in Woerden. Binnenkort lees je hier meer informatie over hoe je daar kunt deelnemen.

We hebben nog een fantastische nieuwe partner in de organisatie gevonden: Rabo ClubSupport! Dankzij de ondersteuning van Rabobank kunnen we dit najaar 2 door NOC*NSF en LKCA ontwikkelde cursussen aanbieden. Meedoen is voor leden van BBM en KBZON gratis!

Lees hieronder meer over de twee cursussen van komend najaar en meld je (samen met je medebestuurs- of commissieleden) aan!

 1. Ledenbinding door Marleen van Engelen, op 5 oktober, 2 en 30 november in Helmond.
 2. Modern Besturen door Evelyn van der Haar op 28 september met een terugkomdag (datum in overleg met deelnemers) in Rucphen.

Heb je vragen? Bel of mail dan naar Martijne van Dijk: [email protected] of 06 24781352.

Mede mogelijk gemaakt door

Ledenbinding

Het voortbestaan van elke club is uiteindelijk afhankelijk van voldoende leden. Als vereniging is het zaak om potentiële leden in te laten zien wat je te bieden hebt, nieuwe leden te binden en bestaande leden te behouden. Alles draait daarbij om het vaststellen van het cadeau dat je je leden als vereniging te bieden hebt. Als je duidelijk voor ogen hebt voor wie de activiteiten van jouw club bedoeld zijn, is het gemakkelijker om aan te sluiten bij de wensen van bestaande en nieuwe leden.

Deze training legt de focus op

 • Kansen en knelpunten binnen de vereniging
 • De interactie tussen de deelnemers vanuit het perspectief van hun verschillende verenigingen
 • Het afstemmen van het aanbod van de vereniging op de wensen van de doelgroep die zij wil bereiken

Na de training hebben de deelnemers keuzes gemaakt over welke richting hun vereniging op wil en zijn de eerste echte stappen gezet om meer leden te werven en te behouden.

De training is effectiever als je met 2 of meer leden van je vereniging deelneemt. Dat mogen ook niet-bestuursleden zijn natuurlijk.

Cursusdata

 • 5 oktober 9:30 tot 12:00 uur
 • 2 november 9:30 tot 12:00 uur
 • 30 november 9:30 tot 12:00 uur

Locatie

Kunstkwartier Helmond, Kromme Steenweg 16 5707 CC Helmond.

Met deze rode knop kom je bij het inschrijfformulier.

Cursusleider

De sessies worden geleid door Marleen van Engelen. Met haar jarenlange ervaring als communicatiespecialist komt zij gauw tot de kern van een vraagstuk. Marleen is ook betrokken bij Back2Basics, een netwerkorganisatie van verenigingsondersteuners. Door hun jarenlange ervaring met verenigen binnen verenigingen en bedrijven (in alle soorten en maten) hebben zij geleerd wat werkt en wat niet werkt.

We hebben al vaker samengewerkt met Marleen en daar zijn we erg van onder de indruk. Een eerdere deelnemer schreef over haar:

Marleen reikt de invalshoeken aan en in interactie met de andere deelnemers – hoe verschillend de orkesten ook zijn – ontdek je de kansen die er voor je eigen orkest liggen en doe je vele ideeën op. Je krijgt concrete middelen om eenmaal weer thuis met je eigen medebestuurders heel gestructureerd aan de peilers van je orkest te werken, van ledenwerving tot betrokkenheid van de orkestleden en de binding met je publiek. Marleen was faciliterend, verbindend en droeg bij aan een geweldige sfeer, met oog voor elke individuele deelnemer.

Modern Besturen

Legt de focus op

 • Bestuurlijke vernieuwing en wat dit bestuurders en de vereniging oplevert
 • De voordelen van een ondernemend en divers samengesteld bestuur
 • Bestuurlijke verjonging en het werven van een nieuwe generatie bestuurders

In de cursus sta je samen stil bij het bestuurlijke werk zelf en krijg je praktische, concrete tips en handvatten mee voor bijvoorbeeld een social media campagne om nieuwe, talentvolle vrijwilligers te werven.

Je gaat samen met andere verenigingen het gesprek aan, deelt ervaringen en komt samen tot nieuwe inzichten, mogelijkheden en praktische toepassingen. Deze ‘peer learning aanpak’ vergroot de impact van het meedoen!

Ook deze cursus is het effectiefst als je met 2 of meer bestuursleden van je vereniging meedoet.

Cursusdata

 • 28 september 10:00 tot 12:30 uur
 • Optioneel: individuele begeleiding
 • In overleg plannen we de terugkomdag

Locatie

Agora Rucphen, Markt 2, 4715CL Rucphen.

Met deze rode knop kom je bij het inschrijfformulier.

Cursusleider Evelyn van der Haar

Deze training wordt gegeven door Evelyn van der Haar. Zij is een ervaren workshop- en procesbegeleider in de non-profitsector en lid van o.a. het Back2Basics netwerk. Back2Basics ondersteunt clubs bij het vergroten van de ‘Verenigkracht’ door besturen te helpen om te sturen op verbinding in de organisatie. Evelyn houdt bestuurders een spiegel voor, geeft inzicht in hun rol als bestuurder. Ze leert hen hoe ze hun rol kunnen inzetten om samen met de andere bestuursleden een sterk team te vormen, dat zorgt voor continuïteit in de vereniging.

Evelyn vertelt over zichzelf:

Ik geniet ervan als processen mag begeleiden waarin mensen in beweging komen en waarin ik mensen met elkaar mag verbinden, waardoor enthousiasme, openheid, betrokkenheid en focus ontstaat om een gezamenlijk resultaat te behalen. Bij verbinding gaat het bij mij over elkaar beter leren begrijpen en vertrouwen. Hier ligt voor mij de basis om te bouwen aan krachtige teams en organisaties/verenigingen.