Maak kennis met majorette/twirl

Majorettes? Dat zijn toch die meisjes in uniform met laarzen die voor een fanfare lopen? Nou… nee. Wie dat denkt heeft een sterk verouderd beeld!

MT_BO800x500

De sector heeft zich de afgelopen 20-30 jaar sterk ontwikkeld. Het uniform heeft plaatsgemaakt voor kleding zoals bij moderne dans of kunstschaatsen en het marcheren is vervangen door dansbewegingen. Het majorette/twirl van nu is een combinatie van dans, turnen en ritmische gymnastiek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een baton. En die baton maakt het extra uitdagend.

 

Het lopen van optochten is niet meer de belangrijkste activiteit van majorette/twirlverenigingen. Vandaag de dag is dat deelname aan wedstrijden. Door de verschillende wedstrijdonderdelen kan iedereen zijn/haar talent ontwikkelen. Zo kun je kiezen uit technische onderdelen, waarbij de baton centraal staat, of artistieke onderdelen op vrije muziek waarbij de combinatie van dans- en batontechnieken en de choreografie belangrijk is.

 

Naast wedstrijden zijn de meeste verenigingen uiteraard ook actief in hun eigen gemeenschap. Denk aan optredens tijdens de Sinterklaasviering of bij een braderie.

Voor iedereen

Twirlen is niet gemakkelijk. Het duurt een tijdje voordat je verschillende batontechnieken onder de knie hebt. Maar dat is juist ook weer een leuke uitdaging. Kom je als 5-6 jarige bij een vereniging dan leer je spelenderwijs hoe je met je baton om moet gaan. En natuurlijk ga je de baton combineren met dans.

Wil jij een keer kennis maken met majorette/twirl? Neem dan contact op met een vereniging bij jou in de buurt of kom eens kijken op één van onze wedstrijden.

MT_roll
MT_showtwirl2
MT_Tess_Chloe