MUZIEKEXAMENS

Leerlingen die lid zijn van Brabantse muziekverenigingen kunnen muziekexamen doen in de 9 examenplaatsen van Muziekexamens Brabant. Muziekexamens Brabant is een samenwerkingsverband tussen de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (B.B.M.), de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (F.A.S.O.) en European Guitar Teachers Association (E.G.T.A.). Kunstloc Brabant ondersteunt Muziekexamens Brabant met advies en expertise. Daarnaast onderhoudt Kunstloc Brabant de contacten met de gemeentelijke examenplaatsen.

Wij streven ernaar om onze examenkandidaten niet meer dan twintig kilometer te laten reizen om een theorie- of praktijkexamen af te kunnen leggen. Zo kunnen de duizenden leerlingen bij onze verenigingen hun diploma’s voor theorie- en praktijkexamens behalen en groeien in het maken van muziek.

De examens en diploma’s voldoen aan de meest recente landelijke raamleerplannen erkend door de KNMO en Cultuurconnectie. De eisen sluiten aan op de leef- en klankwereld van de leerlingen met ruimte voor eigen inhoudelijke en didactische aanpak door docenten. Voor de theorie examens maken wij sinds 2019 gebruik van het digitale examen- en oefensysteem van Muziek Examen Plein.

Kijk voor meer informatie en voor inschrijven op de website van Muziekexamens Brabant.

De voorpret van het theorie-examen

Stel je eens voor dat we muziekleerlingen middels spelletjes en video’s mee kunnen nemen in de wondere wereld van de muziektheorie. Stel je eens voor dat zij tempi leren herkennen vanaf hun tablet op de bank. Stel je eens voor dat we de muziektheorie aan kunnen laten sluiten bij hun belevingswereld. Zouden we dan hun plezier in het begrijpen van de muziektheorie kunnen verhogen? Verschijnen zij, als ze met plezier de muziektheorie tot zich hebben laten komen, dan ook zelfverzekerder op het examen?

Bij Muziek Examen Plein hebben we het onderste uit de kan gehaald, binnen ons digitale educatieprogramma, om onze toekomstige talenten te inspireren en verrassen, terwijl we onderwijzen. Zodat leerlingen de klanken van dissonantie ervaren, en voelen wat ‘andante’ met je doet. De echte kunst is immers niet het behalen van het theorie-examen, maar het begrijpen van de muziek die je maakt.

Met ons leerlingvolgsysteem ondersteunen we docenten, zodat zij leerlingen nog beter kunnen begeleiden op hun muzikale reis. Ons doel: een leven lang genieten van “het even wegdromen” op je eigen instrument.

Het theorie-examen is geen toets
Het theorie-examen is het feest ná alle voorpret
Het theorie-examen is een mijlpaal in de onuitputtelijke bron van muzikaal plezier!

Start vandaag nog op onze website en volg ons youtubekanaal!

Muziek Examen Plein

Lucas Segers