BBM SYMPOSIUM TOEKOMSTMUZIEK

Op zaterdag 23 maart 2024 organiseerde team BOOST! van BBM het symposium Toekomstmuziek, vol inspiratie speciaal voor besturen en commissieleden.

Inspirerende lezingen en praktische workshops

Zowel plenair als in aparte deelsessies kwamen interessante en belangrijke thema’s bod. Hoe zorg je voor de toekomstbestendigheid van je vereniging? Hoe ga je goed om met je vrijwilligers? Hoe verbind je muziekdocenten aan je vereniging? En hoe ga je om met zoiets belangrijks als sociale veiligheid? Stilstaan en uitzoomen, daar was dit symposium voor. Want wanneer doen we dat nou nog: écht stilstaan?

Elkaar ontmoeten

We creëerden ook veel tijd voor het uitwisselen van ervaringen, want we willen als BBM graag de netwerken tussen verenigingen versterken. Je doet het immers niet alleen in de wereld van de blaasmuziek, we delen zorgen en liefde voor onze clubs, samen bedenken we betere oplossingen, misschien heeft een ander al wel een idee uitgeprobeerd waar jij iets aan hebt. Van praktische dingen zoals een tool voor je ledenadministratie tot leuke projecten voor je leerlingenorkest.

Heb jij het symposium moeten missen dit jaar? Geen zorgen, volgend jaar organiseren we weer een Toekomstmuziek in het voorjaar!

Op het programma van Toekomstmuziek

10:00 Binnenkomen en Opening

We starten plenair, met muziek door jonge talenten van Fontys Academy of the Arts. Ook tijdens de lunch en derde helft zorgen zij voor muzikale inspiratie.

Deelsessies in twee rondes

De deelsessies organiseren we samen met onze partners Fontys Academy of The Arts, KunstLoc en Rabobank Clubsupport.

  1. Sociale veiligheid door Bram Rijkers en Twan Wientjens: denk nou niet ‘dat is bij ons niet aan de hand’ want het is voor iedereen belangrijk om stil te staan bij dit onderwerp. Jouw club is de tweede familie voor veel van de leden, daarom moet je oog hebben voor iedereen.
  2. Muziekeducatie: hoe houd je jonge en oudere muzikanten enthousiast en betrokken? Welke middelen zetten docenten van nu in? Hoe worden ze opgeleid? En waar moet in de opleiding aandacht voor zijn zodat de docenten waardevol worden voor de verenigingen? Een levendige dialoogsessie met mensen vanuit de Fontys Academy of the Arts en verenigingen.
  3. Vrijwilligersmanagement (In samenwerking met Rabo ClubSupport) door Marleen van Engelen. Leer aan welke knoppen je kunt draaien om genoeg vrijwilligers te vinden, te houden én te zorgen dat ze plezier hebben in wat ze doen. Na de workshop heb je meer zicht op hoe je binnen jouw club kunt omgaan met vrijwilligers. Ook leer je hoe je goed kunt aansluiten op de drijfveren van (potentiële) vrijwilligers en hoe je de juiste persoon op de juiste plek krijgt en behoudt.

Lunch

We lunchen samen en maken verder kennis met elkaar – de eerste ‘derde helft’.

Plenaire sessie Toekomstkijk

Door Suzanne Slachmuijlders (Kunstloc). Toekomstkijk is de nieuwe tool van Kunstloc waarmee je samen met je leden in gesprek kunt gaan over de 10 belangrijke thema’s voor de veerkracht van je vereniging.

14:15 De derde helft

We sluiten de dag af met de tweede derde helft: dus veel tijd om elkaar te spreken.

Story 03