Samenwerken met basisscholen
Steeds meer muziekverenigingen in Brabant gaan een samenwerking aan met basisscholen in hun gemeente. En terecht! Samen kun je kinderen op een leuke en laagdrempelige manier kennis laten maken met muziek.
Maar hoe begin je aan zo’n samenwerking en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? In dit kennisdossier vind je overwegingen om de samenwerking met een basisschool op te starten of te versterken. Onderstaande tips zijn gebaseerd op ervaringen van verenigingen die al een succesvolle samenwerking met bassischolen hebben opgebouwd.
Heeft jouw vereniging al een samenwerking met een basisschool? We horen graag jullie ervaringen! Stuur je voorbeeld naar [email protected] of vul deze enquête in- wie weet kan jouw verhaal andere verenigingen inspireren!
1 Opzet van de samenwerking
Wanneer vindt het project plaats, tijdens schooltijd of juist daarna? Is het bedoeld voor de hele klas of alleen voor kinderen die zich aanmelden? En als het project na schooltijd plaatsvindt: gebeurt dit dan op school of op een andere locatie, zoals het verenigingsgebouw?
Voorbeeld uit de praktijk:
“De kinderen krijgen een instrument mee naar huis en krijgen 8 weken lang gezamenlijk een uur les tijdens schooltijd.”
2 Financiering
Wie betaalt voor het project? Worden deze betaald door de school, de vereniging of betalen de ouders een eigen bijdrage? Verken ook de mogelijkheden voor subsidies via de gemeente, provincie of landelijke regelingen. Daarnaast kun je ook de mogelijkheden van fondsen en sponsoren verkennen.
Voorbeeld uit de praktijk:
“De financiering zit in een driehoeksverhouding: school, vereniging, ouders.”
3 Doelgroep
Voor welke leeftijdsgroep is het project bedoeld? Muziekonderwijs kan op veel verschillende manieren worden aangeboden, passen bij elke leeftijd. Welke groepen willen jullie als vereniging bereiken, en wat kunnen jullie bieden?
Voorbeeld uit de praktijk:
“Wij verzorgen een doorlopende leerlijn op een basisschool voor de groepen 3 en 5 en 7 van het primair onderwijs.”
4 Begeleiding en uitvoering
Denk na over wie het project gaat begeleiden. Worden de lessen verzorgd door vrijwilligers (bijvoorbeeld leden van de vereniging) of door professionals?
Voorbeeld uit de praktijk:
“De lessen worden gegeven door een docent van de muziekschool en een lid van onze vereniging.”
Tips:
- “SAMEN is het sleutelwoord! En het belang van je vereniging niet voorop zetten.”
- “Luister naar de school, waar ze naar op zoek zijn en biedt, indien mogelijk maatwerk! Met de nodige positiviteit en enthousiasme kom je heel ver!”
- “Slagwerkbende en blazersbende zijn een succesvolle formule.”
- “Als kinderen meer interesse tonen, kunnen ze via onze vereniging eerst proeflessen op een instrument en daarna individuele lessen op een gekozen instrument gaan volgen.”